Премиерът Бойко Борисов проведе спешна среща в Министерски съвет с посланика на Великобритания

...
Премиерът Бойко Борисов проведе спешна среща в Министерски съвет с посланика на Великобритания
Коментари Харесай

Сотир Цацаров разкри подробности от случая с отравянето на Емилиян Гебрев

Премиерът Бойко Борисов проведе спешна среща в Министерски съвет с посланика на Англия Ема Хопкинс като главната тематика е била възможното отравяне на предприемача и притежател на оръжейния цех " Дунарит " Емилиян Гебрев.



Снимка: Министерски съвет

На срещата са участвали основният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов, оповестява novini.bg



Снимка: Министерски съвет

" Имахме доста ползотворна среща и дискутирахме информация за хипотетична интервенция и евентуално отравяне на господин Емилиян Гебрев. От няколко месеца работим с български управляващи и английските служби ", съобщи дипломат Ема Хопкинс. Тя изясни, че детайлности от следствието не могат да бъдат разкрити, тъй като към момента се работи по събиране на доказателства и изказвания ще има, откакто има задоволително налични данни. 

" През последните две седмици в медиите бяха показани доста информации, свързани с случай с господин Гебрев. Част от тези информации бяха с обстоятелства, други имаха внушения съгласно публицистичната политика на медиите ", заяви Сотир Цацаров. 

Той показа няколко обстоятелството, свързани с това следствие:

На 28 април 2015 година след вечеря със свои полски сътрудници в хотел " Кемпински Зографски ", Гебрев се е почувствал зле и е бил откаран във ВМА. През идващите два дни в такова положение изпада шефът на " Емко " и негов сътрудник. Той е лекуван в " Токуда " и " Пирогов ". 

На 1 май СГП е образувала дело за опит за ликвидиране. На 4 май във ВМА с сходни признаци е признат и синът на Гебрев. 

След формиране на следствието, са взети разнообразни проби, химически експертизи, коли, назначени са експертизи, като са конфискувани и документи от лечебните заведения. 

Заключенията от токсико-химичните експертизи са посочили, че в кафе в дома на Гебрев, както и в органична материя - повърната храна от сина на Гебрев, има хлор пирифос, който е инсектицид. 

Проверена е и храната в хотел " Кемпински Зографски ", където в салатата е имало ниско количество хлор пирифос.

Проверен е и производителят на салатата, само че е открито, че инсектицидът е бил в доста малко количество и не може да провокира никакви сходни признаци.

От медицинските експертизи е открито, че има отравяне с фосфоро-органични съединения.

4 април 2016 година наказателното произвеждане е спряно, заради неразкрит причинител. 

„ На 12 октомври 2018 година постъпва писмо до мен от Гебрев на бланка на " Емко ", разгласи Цацаров и разясни, че в него се декларира, че през март във Великобритяния е осъществено нападение против Скрипал. " Имам съображение да смятам, че отровата, употребена против нас, е от фамилията на Новичок ", е написал Гебрев в писмото и предлага да се възмобнови следствието и да се инофрмират английските и други служби.

На 12 октомври Столична дирекция на вътрешните работи е изтънчено спряното произвеждане, а на 15 октомври е обновено.

„ Подписахме съглашение за общо следствие с ДАНС. Това е първият случай, в който подписваме съглашение сред всички служби за едно съответно дело. Направени са 13 разпита, а на 16 октомври господин Гебрев дава данни, че е поръчал проучване във финландска лаборатория на кръв и урина и до нас до този миг не е показано сходна информация. Оказва се, че проучване е частно, заплатено от господин Емилиян Гебрев “, осведоми Цацаров.

Заключението от финландската лаборатория удостоверява съществуване на фосфороорганични съединения, които се съдържат в пестициди. Те обаче не са част от листата за неразрешените химични оръжия, изясни основният прокурор.

Всички инспекции, разпити и документи са изпратени във Англия, с цел да се откри дали веществата може да се свържат с " Новичок " или познати други химични оръжия, всичко това през декември месец, разкри още Сотир Цацаров.

Главният прокурор подсети и информацията от английските управляващи за тримата, забъркани в тази ситуация " Скрипал ". Според тях Федотов се счита за помощник.

„ Другите двама не са влизали в България, само че Федотов е влизал в България три пъти ", изясни Цацаров. 

Сергей Федотов, е дошъл в Бургас на 24 април 2015 година от Москва. Той е имал билет за полет от българската за съветската столица за 30 април същата година, само че неговото място е останало празно. Вместо това Федотов се е появил на интернационалното летище " Мустафа Кемал Ататюрк " в Истанбул и е изхвърчал от най-големия турски град за Москва на 28 април с билет, платен в последната минута. 

Федотов е дошъл още веднъж в България на 24 май 2015 година, само че още веднъж не е употребявал билета си за връщане от София. Вместо на 30 май да излети от българската столица, той е отпътувал за родината си от Белград два дни по-рано.

" Както забелязахте при едно от тези пътувания има съвпадане с случая с господин Гебрев и се открива маршрута на съветския жител, пребиваване в хотели и т.н. От 12 октомври 2018 година досега се правят инспекции в цялостна съгласуваност с нашите служби и в цялостна съгласуваност със службите на Англия ", завърши Сотир Цацаров.

Вътрешният министър Младен Маринов допълни, че всички дейности по случая с Гебрев са осъществени. Към оня миг обаче казусът " Скрипал " не е бил разполагаем, подсети Маринов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР